top of page

YAYINLAR

  • Celikkol

Fransa'da Oturma İzni Yenileme Süreci : Yenileme Randevusu

Fransa'da oturma izni yenileme sürecinde, son yıllarda bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Özellikle Paris ve çevresindeki bölgede yaşayan yabancı uyruklular, oturma izinlerini yenileme başvurularını sunmak üzere randevu bulmada büyük güçlük çekmektedirler.


Yabancıların kabulüne ayrılan ekonomik kaynakların azaltılması ve sınır dışı etme önlemlerinin güçlendirilmesi neticesinde, sorun ne yazık ki kayda değer bir boyut kazanmıştır. Konu bilhassa kullanıcıların hizmetine sunulan resmi randevu sitelerinde sıklıkla karşılaşılan teknik sorunlar nedeniyle tüm yabancıları olduğu gibi Türk uyruklu vatandaşlarımızı da etkilemektedir.


İlgili, valiliğin web sitesine girerek randevu almak istediğinde, site uygun bir zaman dilimi olmadığına ilişkin bildirimle ilgiliye, daha sonra tekrar denemesi gerektiği uyarısı vermektedir. Konuya ilişkin valiliğe yerinde giderek ya da telefonla ulaşmak oldukça güç olduğu gibi, sabahın erken saatlerinde çaresizce tekrar tekrar randevu saati bulmayı denemek de bazen sonuçsuz kalmaktadır. Öyle ki, ilgililerin saatlerce dışarıda ve soğukta beklemek zorunda kaldıkları kötü koşulları iyileştirmek amacıyla planlanan online sistemin, randevu bulmanın hali hazırdaki zorluğu dikkate alındığında, konuya çok da işlevsel bir çözüm getirmediği söylenebilir.


Randevu Alma Yolları: Neyse ki, idare nezdindeki randevu taleplerinin sonuçsuz kalması halinde, bazı hukuki yollar mevcut. İdare mahkemesinde açılacak bir dava ile ilgilinin düzensiz göçmen durumuna düşmemesi sağlanabilir.


Bu işleme "mesures utiles" (acil önlemler) konulu davanın başarıya ulaşabilmesi için birkaç zorunlu koşul vardır. Sürecin ortalama süresi yaklaşık bir aydır.


Koşullar:

  • Aciliyet: İdare mahkemesine yapılan itirazlar için bekleme süreleri çok uzundur, ortalama olarak bir kararın itiraz edilmesi durumunda on iki ay sürebilir. Bu nedenle, yaklaşık bir ay içinde bir randevu almayı sağlayan acil bir dava türü kullanmak zorunludur. Ancak, bu, bir hakim yabancının dosyasını sunmasının acil olduğunu takdir etmesi koşuluyla mümkündür. Örneğin, oturma izninin süresi bitmesi dolayısıyla iş sözleşmesinin sona erdirilmesi riski gibi.

  • Yabancının Durumu: Yakında sona erecek bir oturma izni olan ve kendisine valilikten randevu verilmeyen bir kişinin aciliyeti muhtemelen tanınacaktır. Ancak birkaç yıldır düzensiz göçmen durumda olan bir kişi için bu kesin değildir.

  • İdari Bir Kararın Yokluğu: Randevu talebi ile ilgili idarenin bir karar almamış olması gerekiyor. En yaygın sorun, çok uzak bir tarihte verilen randevudur. Hakim, randevunun dokuz ay sonra verilmesi planlanıyorsa, idarenin talebe yanıt verdiğini düşünebilir.

  • Hakimin Müdahalesinde Hukuki Yarar Bulunması: Hakimin müdahalesinin sorunu çözmede gerekli olduğu kanıtlanmalıdır. Bu, yabancının valilikte randevu almak için defalarca denediğini kanıtlamak anlamına gelir. Örneğin, ekran görüntüleri, valiliğe fiziksel ziyaretin kanıtı, prefektörlüğe gönderilen ve teslim alındığını gösteren bir mektup vb.

Bu kanıtlara ilişkin belgeler, mümkünse bir profesyonel tarafından hazırlanacak dilekçe ekinde idare mahkemesinde açılacak dava dosyasına ayrıntılı olarak gerekçelendirilerek eklenmelidir.


Hukuk büromuzca Melun İdare Mahkemesi nezdinde takip edilen ve başarıyla sonuçlanan bir karar örneğini aşağıda bulabilirsiniz.



Konuya ilişkin talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

180 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page